همه ما نام نفقه به گوشمان خورده است. آیا می دانید نفقه زن دقیقا چیست؟ در چه شرایطی شوهر می تواند نفقه را به همسرش پرداخت نکند؟ پرداخت نفقه در چه موقعیت هایی برای مردان واجب است؟ پاسخ تمام این سوالات در این مقاله وجود دارد، پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
نفقه چیست؟
طبق ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی نفقه زن پولی است که از طرف شوهر به زن برای برطرف کردن تمام نیازهای متعارف خانم اطلاق می شود. منظور از نیازهای متعارف، نیاز مسکن، پوشاک و البسه، غذا و خورد و خوراک، لوازم آرایشی یا حتی مستخدم است. از نظر حقوقی نیازهای متعارف خانم با توجه به شرایط و عرف جامعه تعیین می شود؛
اما اگر بعضی از نیاهای خانم طبق عرف جامعه نیز نباشد مرد باید آنها را برطرف کند؛ مثلا خانم در خانه پدرش خدمتکار داشته و به آن عادت دارد یا اینکه زن به خاطر بیماری نیاز به پرستار و مستخدم داشته باشد. در چنین شرایطی مرد مکلف است برای خانم مستخدم بگیرد.
چرا پرداخت نفقه در دین اسلام واجب است؟
نفقه مانند یک تشکر از زنانی است که به خوبی فرزندان خود را تربیت می کنند و آرامش و آسایش را برای همسر و خانه فراهم میکنند. این را هم بگوییم که برخلاف عرف جامعه، انجام کارهای خانه مانند نظافت، آشپزی و غیره به هیچ وجه جزء وظایف زن نیست و اگر خانمی این کارها را انجام دهد برای کمک به همسر و استحکام روابط خانواده انجام می دهد.
آیا پرداخت نفقه بر مرد واجب است؟
اشتباه برخی از افراد این است که گمان میکنند پرداخت نفقه زن به تمکن مالی مرد بستگی دارد؛ در صورتی که این به هیچ عنوان درست نیست. بر طبق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی نفقه همسر فقط به عرف جامعه بستگی دارد نه به وضعیت مالی همسر. حتی اگر مردی ورشکست هم شده باشد پرداخت نفقه همسرش نسبت به پرداخت بدهی هایش در اولویت است.
تنها در یک صورت مرد می تواند از زیر پرداخت نفقه زن در برود، آن هم به دلیل عدم تمکین همسر. اگر زن از همسرش تمکین نکند دادگاه حقوقی می تواند حکم عدم پرداخت نفقه را برای مرد صادر کند.
شرایط پرداخت نفقه در ازدواج موقت
به صورت کلی در ازدواج موقت نفقه تعلق نمی گیرد مگر آنکه زن در صیغه نامه شرط کرده باشد که باید مرد به او نفقه پرداخت کند.
آیا شاغل بودن زن در نفقه تاثیری می گذارد؟
خیر. همان طور که در ابتدای این مقاله گفتیم نفقه زن هیچ ربطی به تمکن مالی همسر ندارد. حتی اگر خانم شاغل باشد و ماهیانه میلیون ها تومان درآمد داشته باشد باز هم مرد مکلف است به همسرش نفقه بدهد و نیازهای متعارف او را برطرف نماید.
در صورت نپرداختن نفقه چه باید کرد؟
اگر همسر شما تحت هیچ شرایطی زیر بار نفقه نرفت شما می توانید دادخواستی حقوقی در همین زمینه تهیه کنید و به دادگاه شکایت کنید. دادگاه با حکم قانونی همسر شما را مجبور به پرداخت نفقه می کند. این موضوع به حدی جدی است که اگر باز هم مرد راضی به دادن نفقه نشد شما میتوانید از او طلاق بگیرید.
شما می توانید ماده۱۱۰۷ و قوانین دیگر را در اپلیکیشن حقوقی شهرداد مطالعه نمایید.
ممنون از مطلب مفیدتون
جا داره بگم که در قانون اسلامی کارهای منزل و خانه داری و نظافت منزل بر عهده زن نیست، و زن می تواند علاوه بر نفقه بابت این کار ها از شوهرش دستمزد دریافت کند.